donderdag 15 februari 2024

Vastentijd


Aswoensdag markeert het begin van de veertig dagen durende vastentijd. Ondanks dat ik niet gelovig ben, eet ik dan geen vlees en extraatjes en vermijd ik het gebruik van alcoholische dranken. Voor gelovigen is de vastentijd de voorbereiding voor het paasfeest en worden deze weken gebruikt, als zoektocht naar de wortels van het geloof. Zelf benut ik deze periode om na te denken over ingeslopen gewoontes en handelingen, plaats te scheppen voor veranderingen en om nieuwe perspectieven te ontwikkelen.


Het magische getal veertig staat voor transformatie, wedergeboorte en misschien ook wel voor de vernieuwing van de verschillende dimensies in jezelf.
Spiritualiteit en deemoed laten je de waarden en gaven van het leven beter begrijpen en waarderen. Vasten maar ook onthouding van sommige activiteiten en/of bijvoorbeeld het gebruik van sociale media te minimaliseren, zorgen voor heel veel rust in je hoofd.

Vasten en jezelf iets onthouden is beslist niet gemakkelijk. Het vraagt veel moed en dito doorzettingsvermogen. Maar juist daarom is het de moeite waard om het te proberen. 
Het is ook geen schande als het niet lukt, integendeel. De moed om überhaupt met iets te beginnen, zonder de afloop te kennen, is de eerste stap om een beter mens te worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten