dinsdag 15 september 2020

Wat is het verschil tussen een eend

Net als Boeddha beschouwt Schopenhauer het leven als een permanente cyclus van ontberingen en verveling.
Als we niet hebben wat wij begeren moeten wij het ontberen en als wij het wel hebben verveelt het ons.

Echter, voor beide situaties geldt dat de grootste teleurstelling volgt als de redding binnen handbereik lijkt te zijn.

Om het te verduidelijken:

Ooit werd een prins door een boze heks vervloekt, een vloek die inhield dat hij maar één woord per jaar mocht spreken maar als hij dit woord opspaarde mocht hij het tweede jaar twee woorden zeggen.

Tijdens het eerste jaar ontmoette hij een wonderschone prinses, raakte verliefd op haar en nam zich voor een jaar niet te praten zodat hij eind van het tweede jaar kon zeggen: ‘Lieve schat!’ Maar hij wilde haar ook zeggen dat hij van haar hield en dus moest hij nog vier jaar zwijgen. Aan het einde van die periode bedacht hij dat het ook mooi zou zijn om haar ten huwelijk te vragen. Helaas zou hij dan nog eens vijf jaar moeten zwijgen maar uit liefde voor haar nam hij dit op zich. Nadat uiteindelijk elf lange jaren van zwijgen voorbij waren nam hij knielend de hand van de prinses en vroeg haar: ‘Lieve, schat, ik houd van jou, wil je met mij trouwen?’ Waarop de prinses zei: ‘Wat blieft u!’

Schopenhauer zou een dergelijk antwoord hebben verwacht!

Het bovenstaand verhaalverzinsel past precies in de zen filosofie, een soort van antifilosofie.
Een zenmeester denkt en leert namelijk dat het gebruik van verstand, logica en zintuiglijke waarnemingen leiden tot misleidingen, misschien zelfs wel tot teleurstellingen en juist daarom afleiden van de ware inspiratiebron van ons leven.

Een heel bekend raadsel, een koan uit de zenleer, behelst de vraag welk geluid ontstaat bij het klappen van je handen.
De meeste mensen proberen het te verklaren door te zoeken naar de geluiden van luchtbewegingen en/of te omschrijven als 'druppelende lucht' langs een redelijk glad oppervlak. De zen beoefenaar beantwoordt deze vraag met ‘wow'.

Mijn titel is weliswaar geen koan maar toch moet ik het antwoord schuldig blijven en kan daarom, in harmonische afwachting op de eeuwige waarheid, alleen maar herhalen:

Wat is het verschil tussen een eend?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten