lopend op de straat van ontoereikendheid
en kijkend door het glas van voorzienigheid
In dit blog probeer ik de wereld te vangen in beelden. Een wereld waar wij allemaal van dromen. Een wereld waar je mag lachen, huilen en je laten ontroeren. Een wereld waar de mensen weer leren na te denken. Een wereld waar de mensen weer bij zichzelf rade gaan. Een wereld waar iedereen zich bezint op zijn/haar rol. Een wereld waar de levenswegen opnieuw worden geplaveid en verbreed. Een wereld waar iedereen mag mee lopen en iedereen mag meedoen!
lopend op de straat van ontoereikendheid
Het ademmoment gebruik ik om indrukken en gebeurtenissen van de afgelopen dagen de revue te laten passeren en te sorteren.
Daarnaast helpt het ademen mij ook om de angst voor de volgende dagen dragelijk te maken waardoor mijn ziel en geest ontsluieren…
ondanks het geschreeuw en gebonk in mijn hoofd…
ondanks het luidruchtig geschreeuw uit de zielenwereld…
ondanks de langzaam voortschrijdende parade van onrust- en angstgevoelens…
ondanks de angst voor de toekomst ervaar ik dan geluk.
Zo’n moment val ik in de veilige en geborgen schoot van moeder aarde.
Zij neutraliseert onze beperkte vrijheden, neemt onze angsten en vergeeft ons onze menselijke zwakheden.
Aarde Zwaan duldt ook de zwakheid van een lelijk eendje!
een volle tourbus met senioren
stopt plots en krijgen hardbars te horen
nu plassen en poepen maar wel heel gauw
wij zijn al laat en moeten nog een stuk
rijden naar de bestemming Henegouw
Echter, voor beide situaties geldt dat de grootste teleurstelling volgt als de redding binnen handbereik lijkt te zijn.
Om het te verduidelijken:
Ooit werd een prins door een boze heks vervloekt, een vloek die inhield dat hij maar één woord per jaar mocht spreken maar als hij dit woord opspaarde mocht hij het tweede jaar twee woorden zeggen.
Tijdens het eerste jaar ontmoette hij een wonderschone prinses, raakte verliefd op haar en nam zich voor een jaar niet te praten zodat hij eind van het tweede jaar kon zeggen: ‘Lieve schat!’ Maar hij wilde haar ook zeggen dat hij van haar hield en dus moest hij nog vier jaar zwijgen. Aan het einde van die periode bedacht hij dat het ook mooi zou zijn om haar ten huwelijk te vragen. Helaas zou hij dan nog eens vijf jaar moeten zwijgen maar uit liefde voor haar nam hij dit op zich. Nadat uiteindelijk elf lange jaren van zwijgen voorbij waren nam hij knielend de hand van de prinses en vroeg haar: ‘Lieve, schat, ik houd van jou, wil je met mij trouwen?’ Waarop de prinses zei: ‘Wat blieft u!’
Schopenhauer zou een dergelijk antwoord hebben verwacht!
Het bovenstaand verhaalverzinsel past precies in de zen filosofie, een soort van antifilosofie.
Een zenmeester denkt en leert namelijk dat het gebruik van verstand, logica en zintuiglijke waarnemingen leiden tot misleidingen, misschien zelfs wel tot teleurstellingen en juist daarom afleiden van de ware inspiratiebron van ons leven.
Een heel bekend raadsel, een koan uit de zenleer, behelst de vraag welk geluid ontstaat bij het klappen van je handen.
De meeste mensen proberen het te verklaren door te zoeken naar de geluiden van luchtbewegingen en/of te omschrijven als 'druppelende lucht' langs een redelijk glad oppervlak. De zen beoefenaar beantwoordt deze vraag met ‘wow'.
Mijn titel is weliswaar geen koan maar toch moet ik het antwoord schuldig blijven en kan daarom, in harmonische afwachting op de eeuwige waarheid, alleen maar herhalen:
Wat is het verschil tussen een eend?